Deutsche Saatveredelung AG (DSV)
PDF Karta Produktu

Kapusta abisyńska (Brassica carinata)




Charakterystyka:

  • roślina roczna
  • liście długie i szerokie o zabarwieniu czerwono-fioletowym z silnym nalotem woskowym
  • gruba łodyga
  • pochodzenie: Etiopia około 4000 lat p.n.e.
  • posiada cechy kapusty i gorczycy (ostra)
  • w kraju pochodzenia są okresy suszy i gorąca – jest dobrze do tego dostosowana
  • bardzo późne kwitnienie
  • nasiona brązowo-czarne
  • szybki rozwój początkowy, a następnie przyhamowany wzrost
  • bardzo dobrze wymarza

Wymagania stanowiskowe:

  • niewymagająca, toleruje suche gleby
  • idealne warunki wzrostu to 10º – 25ºC
  • toleruje temp. 5º – 35º C

Wykorzystanie/Użytkowanie:

  • międzyplon
  • do wypasu
  • na olej (nasiona) warzywo (młode pędy i liście)

Nawóz zielony:

  • bardzo dobra masa korzeniowa
  • dobre tłumienie chwastów
  • dobra pożywka dla grzybów (nalot woskowy/lipidy)

Zadania w TerraLife:

  • tolerancyjna na susze i gorąco    
  • dopasowana do wczesnego siewu – wysoka wydajność fotosyntezy
  • działa tłumiąco na chwasty dzięki dobremu pokryciu gleby
  • zapobiega osypywaniu nasion dzięki długiej fazie wegetatywnej
  • dobrze wykorzystuje azot z gleby
  • intensywny woskowy nalot wspiera tworzenie materii organicznej w glebie - służy jako pożywka dla grzybów

Mieszanki TerraLife, w których występuje:  


For source references click here.


Szanujemy Państwa prywatność!

Informujemy, iż na tej stronie korzystamy z plików cookie i anonimowych technik analizy (analiza sieci Matomo), w celu uczynienia naszej witryny jak najbardziej przyjazną dla użytkownika.

Ponadto chcielibyśmy ocenić wizyty na naszej stronie internetowej (śledzenie sieci) w celu optymalnego dostosowania naszej witryny do Państwa potrzeb. Mogą Państwo w dowolnym momencie odwołać lub wyrazić zgodę na przetwarzanie swoich danych, klikając link „polityka prywatności” na dole tej strony. W tym miejscu znajdują się również dodatkowe informacje na temat (odwołania) praw w odniesieniu do RODO i wytycznych dotyczących prywatności i łączności elektronicznej.

Zgadzam się na anonimową analizę sieci Kontynuuj tylko z niezbędnymi plikami cookie